miercuri, 18 iulie 2007

SARPELE QUETZACUATL

Quetzalcoatl ("şarpele înaripat") este zeul suprem în mitologia aztecă. El este întâlnit însă şi în celelalte mitologii din Mezoamerica şi este înfăţişat de cele mai multe ori ca un gigantic şarpe cu pene, după cum ne arată şi numele.

[modifică] Atribute
Semnificaţia adevărată şi atributele lui Quetzalcoatl variază de la o civilizaţie la alta. De obicei el este asociat cu "steaua dimineţii", în timp ce fratele său geamăn,
Xolotl, este personificarea "stelei amurgului". În realitate steaua dimineţii este aceeaşi cu cea a înserării, fiind însăşi planeta Venus, dar aztecii credeau că sunt două astre diferite. În calitatea de zeu al luminii matinale, Quetzalcoatl a primit titlul de "Tlahuizcalpantecuhtli", ceea ce înseamnă "stăpânul stelei zorilor". Quetzalcoatl este cunoscut ca inventatorul cărţilor şi a calendarului, ca cel care a dat oamenilor preţiosul porumb, dar şi ca un simbol al morţii şi al învierii. El era şi stăpânul preoţilor azteci, iar numele lui era folosit drept titlu pentru marele preot.
Majoritatea credinţelor religioase ale mezoamericanilor includ mitul succesiunii ciclice a lumilor. De aceea ei credeau ca actuala lume în care trăim este a cincea din câte au existat, cea dinaintea ei fiind distrusă de potop şi flăcări. Quetzalcoatl este zeul creator al lumii noastre, pe care a făurit-o din oasele fiinţelor anterioare, luate din lumea morţilor,
Mictlan. El a fost ajutat de zeiţa Cihuacoatl şi şi-a sacrificat propriul sânge pentru a lipi între ele oasele.
Naşterea lui Quetzalcoatl şi a fratelui său
Xolotl a fost una neobişnuită. Cei doi au fost aduşi pe lume de zeiţa virgină Coatlicue. O altă legendă susţine că zeul a avut doi părinţi: mama lui a fost Xochiquetzal, iar tatăl, Mixcoatl.
O poveste aztecă ne spune că Quetzalcoatl a fost odată ispitit de zeul tentaţiei,
Tezcatlipoca, să întreţină o relaţie intimă cu o preoteasă virgină. Din cauza remuşcării, el s-a sinucis dându-şi foc, iar inima lui a devenit steaua dimineţii, Tlahuizcalpantecuhtli.

[modifică] Cultul lui Quetzalcoatl
Venerarea zeului Quetzalcoatl includea uneori sacrificarea unor animale, cultul lui opunându-se sacrificiului uman.

Niciun comentariu: